Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Türkiye hava sahasının trafiğini düzenlemek, kontrol etmek ve Türkiye’deki havalimanlarının işletilmesi ile görevlidir. DHMİ tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk olan, sorumluluğu ise sermayesi ile kısıtlıdır. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı bir Kamu İktisadi Kuruluşudur.
Havalimanlarının işletilmesi, hava trafiğinin kontrol edilmesi, giriş yapan ve çıkış yapan uçakların takibi ve hava dolaşımındaki kayıpların engellenmesi Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin temel amaçlarıdır.
DHMİ Görevleri
KİK olması sebebiyle hukuken hizmetleri imtiyaz sayılır. Sivil havacılık faaliyetlerinde gerekli olan her koşulu sağlamak DHMİ kuruluşunun ana statüsünde belirlenmiştir. Kısaca ulusal ve uluslararası hava taşımacılığında can ve mal güvenliğinin sağlanması en temel görevidir.
- Türkiye’deki havalimanların işletilmesi
- Sivil havacılık faaliyetlerinin işletilmesi
- Hava trafiğinin kontrol edilmesi
- Hem ulusal hem de uluslararası hava dolaşımındaki can ve mal güvenliğinin sağlanması
Bağlı Olduğu Antlaşmalar ve Üye Olduğu Kuruluşlar
DHMİ, üstlenmiş olduğu görevleri Uluslararası sivil havacılık kural ve standartlarına göre yapmak zorunluluğundadır. Bu nedenle üye olduğu kuruşlar bazı kuruluşlar vardır.
Uluslararası hava ulaşımında can ve mal emniyetinin sağlanması ve düzenli ekonomik çalışma ve gelişmeyi temin etmek amacıyla yürürlüğe konulan Sivil Havacılık Anlaşmasına göre kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO-International Civil Aviation Organization)’na DHMİ üyedir.
Bunun dışında Hava Seyrüseferinin Emniyeti için Avrupa Teşkilatı (EUROCONTROL) ve Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI-Airports Council International) başta olmak üzere diğer ilgili olan Uluslararası kuruluşlarında üyesidir.