Şehirlerarası otobüslerde bagaj hakkı 30kg’dır. Bu bagaj limiti otobüsün büyüklüğüne ve yolcu kapasitesine göre değişiklik gösterir. Otobüse Binerken Bagaj Hakkım Kaç Kilo? sorusunun altını biraz doldurmak gerekirse.
Kişi başı bagaj hakkı hesaplanırken otobüsün taşıma kapasitesi dikkate alınır. Büyük otobüslerde maksimum dolu ağırlık bilgisi araç ruhsatında bulunur. Araç ruhsatında belirtilen kapasitenin aşılması karayolu kanunlarına aykırıdır. Bu nedenle firmalar özellikle yoğun dönemlerde otobüslerde ek bagaj ücreti talep edebilirler.
Yük Hacminin Bagaj Hakkına Etkisi
Çok ağır olup bagajda küçük yer kaplayan bir yükünüz olabilir. Bu durumda ağırlık limiti 30kg’dır. Peki ağırlık olarak hafif fakat çok yer kaplayan bir yükünüz var ise? Örneğin çuval çuval doldurulmuş pamuk 🙂
Standart şehirlerarası otobüslerin bagaj hacmi yaklaşık 7 metreküptür. Bu durumda da karşınıza bir limit çıkar. Hacim olarak kişi başı düşen limit ise 0.15 metreküptür. Bu da yaklaşık bir küçük bir de büyük valize tekabül ediyor.
Yakıt Deposunun Bagaj Hakkına Etkisi
Yakıt deposunun dahi bagaj hacmini kısıtladığını biliyor musunuz? Peki Otobüsün yakıt deposu kaç litredir? Emin olun aracın denge unsuruna bile etken olacak kadardır. Bu nedenle bu dev araçların yakıt depoları çift taraflı yerleştirilir.
Yaklaşık 600kg yakıt alabilen bu araçların deposu dolu olduğunda maksimum bagaj kapasitesi yolcu başına 30kg’a düşer. Bu nedenle firmalar standart bagaj hakkını 30kg ile sınırlandırmıştır.