Uçakta Basınçtan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

 Uçakta Basınçtan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Uçakta seyahat ederken oluşabilecek basınçtan korunmanın birden fazla yolu vardır. Bunlardan en önemlileri çene kaslarınızı hareket ettirecek olan sakız çiğnemek ve mewing benzeri hareketlerdir. Ayrıca ağzınızın açık olması östaki borusunun açık kalmasını sağlayarak kulak zarınızda oluşacak basıncı azaltır.

Uçuş sonrası baş ağrısı gibi durumlarla karşılaşan kişilerin genelde üst solunum yolunda bir rahatsızlığı vardır. Bu nedenle bu kişilerin burun tıkanıklıklarını açacak sprey kullandıktan sonra uçağa binmeleri önemlidir.

uçakta oluşan basınçtan nasıl korunabilirim

Uçakta Basınç Neden Olur ve Zararları Nedir?

Uçağın hareket ederken ve inerken kabin içindeki basıncın değişmesi ile yolcular bu basınçtan etkilenirler. Bu etki özellikle kulak zarının üzerinde baskı oluşturur ve kulak içinde hissedilir. Yolcular bu baskı dolayısıyla kulaklarında ciddi ağrı hissedebilirler.

Kulak zarındaki bu baskı eğer devam eder ise kişide baş dönmesi, denge kaybı gibi kısa süreli sorunlar açabileceği gibi ciddi zararlarda doğurabilir. Hatta bu basınç uzun süre devam eder ise ciddi derecede işitme kaybı da yaşanabilir.

Kulakta Basınç Oluşmasından Korunma Yolları

Uçakla seyahat ederken kabindeki oluşan dış ortam basıncı ile orta kulak basıncının eşitlenmesi en etkili korunma yoludur. En etkili yöntemlerden birisi ağzın açık olması olsa da bunu sağlamanın birden fazla yolu vardır ve bunlar;

  • Su içmek
  • Esnemek
  • Sakız çiğnemek
  • Şeker emmek
  • Yutkunmak

Uçuş öncesi ve sonrasında ulaşım ihtiyacınız için havaalanı özel transfer sayfamızdan yararlanabilirsiniz.